Ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας εξαιτίας του Brexit, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου με βάση την ισχύουσα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον απειλεί ότι θα κηρύξει πρόωρες εκλογές, πιθανώς για τις 14 Οκτωβρίου, εάν οι αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών συνταχθούν με την αντιπολίτευση στην ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη και μπλοκάρουν την επιλογή της εξόδου χωρίς συμφωνία, ζητώντας νέα παράταση. Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή και ότι το Brexit θα γίνει χωρίς «ναι μεν, αλλά». Υποστηρίζει ότι αυξάνονται πιθανότητες επίτευξης συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την Τρίτη επί ενός σχεδίου που θα δίνει στα μέλη του κοινοβουλίου, που είναι αντίθετα στη στρατηγική Brexit του Τζόνσον, τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας. Έπειτα θα επιδιώξουν να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα τον εξαναγκάζει να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ.

Εάν η ομάδα αυτή των βουλευτών πετύχει τον στόχο της, κυβερνητική πηγή τόνισε ότι ο Τζόνσον θα καταθέσει τότε πρόταση στη βουλή για τη διεξαγωγή εκλογών.

Η ψηφοφορία επί μιας πρότασης για διεξαγωγή εκλογών, αν αυτή κατατεθεί, αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και θα απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων για να περάσει. Αν εγκριθεί, οι εκλογές πιθανώς να γίνουν στις 14 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα σε διάγγελμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει αντίθετος στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αποκλείοντας την πιθανότητα να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα αναβολή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Θέλω όλοι να ξέρουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπό την οποία θα ζητήσω από τις Βρυξέλλες αναβολή: Φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου χωρίς ‘αν’ και χωρίς ‘αλλά’. Δεν θα αποδεχθούμε καμία απόπειρα να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας», είπε.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής του κοινοβουλίου για το Brexit, βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Χίλαρι Μπεν έδινε στη δημοσιότητα τη νομοθετική πρόταση που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες ώρες οι αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών με τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να αποκλείσουν το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο θα απαιτεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να αναβληθεί το Brexit για τις 31 Ιανουαρίου 2020, αν, έως τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ή δεν έχει λάβει την έγκριση της βουλής για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Στις δηλώσεις που έκανε αργά σήμερα έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, ο Τζόνσον τόνισε πως αυξάνονται οι πιθανότητες για μια συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν μια ακόμη αναβολή του.

«Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας έχουν αυξηθεί» τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός και τόνισε:

«Δεν θέλω εκλογές. Δεν θέλετε εκλογές. Ας προχωρήσουμε με την ατζέντα του λαού», είπε.

«Δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν μια αναβολή του Brexit, αλλά αν το πράξουν θα καταστήσω απολύτως αδύνατες τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

www.ert.gr