Βρετανία: Συνεδριάζει εκ νέου το δικαστήριο για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Μετά από την πολύμηνη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η βρετανική δικαιοσύνη επανεκκινεί σήμερα την ακροαματική διαδικασία για να εξεταστεί το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο 49χρονος Αυστραλός κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία επειδή από το 2010 και μετά έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα για τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού. Οι δικηγόροι του Ασάνζ καταγγέλλουν μια “πολιτική διαδικασία” που βασίζεται “σε ψέματα”.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Οι υποστηρικτές του Ασάνζ έχουν καλέσει σήμερα το πρωί τον κόσμο σε διαδήλωση μπροστά από το κακουργιοδικείο.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Ασάνζ αυτή την περίοδο κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο, με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ να έχει καταγγείλει τις συνθήκες κράτησής του. Οι δικηγόροι του είχαν υποβάλει αίτημα τον Μάρτιο να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, επικαλούμενοι την κατάσταση της υγείας του και την πανδημία του κορονοϊού, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Ισοδύναμη “με θανατική ποινή” θα είναι η απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, δήλωσε η σύντροφος και δικηγόρος του Στέλα Μόρις. Η 37χρονη Μόρις εκφράζει φόβους ότι ο Ασάνζ θα βάλει τέλος στη ζωή του, αν εγκριθεί το αίτημα των ΗΠΑ.

Aaron Chown/PA via AP

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019, ύστερα από επτά χρόνια εγκλεισμού στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει προκειμένου να γλιτώσει την έκδοση στις ΗΠΑ.

Την άμεση απελευθέρωσή του έχουν ζητήσει δεκάδες οργανώσεις  προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Το αίτημά της να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ από τη Γαλλία επανέλαβε τον Αύγουστο η γαλλική ένωση υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων Robin des Lois.

Αντίστοιχο αίτημα είχε υποβάλει και ο Γάλλος δικηγόρος του Ασάνζ Ερίκ Ντιπόν- Μορετί, ο οποίος πλέον έχει γίνει υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ert.gr