Τα κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή της νότιας Ασίας ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters ενώ παράλληλα στην περιοχή υπάρχει έλλειψη εμβολίων κατά της covid-19.

Στην Ινδία, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 186.364 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από τη 14η Απριλίου, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 3.660 ασθενείς με την COVID-19.

Μέχρι σήμερα η Ινδία έχει καταγράψει επισήμως σχεδόν 27,6 εκατομμύρια κρούσματα και 318.895 θανάτους από covid-19, με μόλις το 3% του πληθυσμού της Ινδίας, που ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύριο, να έχει εμβολιαστεί πλήρως, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 10 χωρών που έχουν καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα.

Ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων στην Ινδία μειώνεται τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας ελπίδες ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει αρχίσει να υποχωρεί στη χώρα. Όμως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι πολλές νέες μολύνσεις δεν καταγράφονται, κυρίως λόγω της έλλειψης διαγνωστικών τεστ στην ύπαιθρο.

Η Ινδία εμβολιάζει τους πολίτες της με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 το οποίο παράγεται εγχώρια από το Serum Institute of India (SII) και το Covaxin το οποίο παράγεται από την τοπική εταιρεία Bharat Biotech, ενώ έχει αρχίσει να χορηγεί και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Προκειμένου να αντεπεξέλθει στην εγχώρια ζήτηση η Ινδία, παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων παγκοσμίως, ανέστειλε προσωρινά τον Μάρτιο τις εξαγωγές εμβολίων, αφού δώρισε ή πούλησε περισσότερες από 66 εκατομμύρια δόσεις. Η αναστολή αυτή έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και πολλές αφρικανικές.

Πολλές κυβερνήσεις κρατιδίων, ακόμη και πόλεις όπως το Μουμπάι, έχουν απευθυνθεί σε εταιρείες όπως η Pfizer, η Moderna και η Johnson & Johnson προκειμένου να αγοράσουν εκτάκτως εμβόλια.

Στην περιοχή της νότιας Ασίας –Ινδία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Μπουτάν, Νεπάλ, Μαλδίβες και Σρι Λάνκα— έχει καταγραφεί περίπου το 18% του συνόλου των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως και σχεδόν το 10% των θανάτων λόγω covid-19.

Το Πακιστάν, έπειτα από αγορές και δωρεές από την Κίνα αλλά και τα εμβόλια που έλαβε από το σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει διασφαλίσει πλέον περισσότερες από 18 εκατομμύρια δόσεις. Την Τετάρτη το Πακιστάν διεύρυνε την εκστρατεία ανοσοποίησης σε όσους είναι άνω των 19 ετών.

Ως σήμερα στις χώρες της νότιας Ασίας έχουν χορηγηθεί 219,17 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, σύμφωνα με στοιχεία από το Our World in Data.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here