Με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Πάργα και την Άρτα θα πραγματοποιηθούν οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον Δήμο Ανατολικής Μάνης με αποκορύφωμα την 17η Μαρτίου, ημέρα όπου το 1821 οι Μανιάτες Οπλαρχηγοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Τούρκων και ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στην Αρεόπολη και συγκεκριμένα στην θέση Κοτρώνι, όπου μαθητές θα αναπαραστήσουν την ορκωμοσία των Μανιάτικων οικογενειών.

Στη συνέχεια, στην πλατεία «Αθανάτων» θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου, ενώ θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις.

Το γεγονός θα καλύψει ο ART TV με εκπομπές (και πιθανότατα με ζωντανές συνδέσεις), ενώ το παρών θα δώσουν οι Μερακλήδες από την Άρτα και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Άρτας μαζί με το Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη.

Επίσης στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει χορευτικό του Δήμου Πάργας με επικεφαλής την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλανιδοράχης Αικατερίνη Ντάση, ενώ στην Μάνη θα βρεθούν ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας και ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας.

Ο Δήμος της Πάργας εξάλλου το Σεπτέμβριο του 2017 φιλοξένησε στην Πάργα αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποίησε προς τιμήν του Μανιάτη Οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη στην Τοπική Κοινότητα Βαλανιδοράχης όπου βρίσκεται η προτομή του.Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, από τη μανιάτικη οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων, γεννήθηκε στο Λιμένι της Μάνης.

Ήταν γιός του Πιέρρου Μαυρομιχάλη και νεώτερος αδελφός του οπλαρχηγού και μετέπειτα πρωθυπουργού του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Επανάσταση του 1821.

Το καλοκαίρι του 1822, μετά από πρόσκληση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, συμμετείχε στην εκστρατεία στην Ήπειρο, επικεφαλής σώματος 500 Μανιατών, για την απελευθέρωση του πολιορκούμενου Σουλίου.

Στις 4 Ιουλίου 1822, δέχθηκε επίθεση από 3.000 Τουρκαλβανούς και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Σπλάντζα Φαναρίου, τη σημερινή Αμμουδιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here