Μετά την πληροφορία που διέρευσε για πιθανή μετακίνηση ενός εκ των ιατρών του Κέντρου Υγείας Καναλλακίου και την άμεση αντίδραση του Δημάρχου Πάργας Νίκου Ζαχαριά, γεννιέται αβίαστα η ανάγκη να αναλάβει ο Δήμος, οι Δημότες Πάργας καθώς και οι πάσης ειδικότητας Γιατροί που δραστηριοποιούνται με έδρα την επικράτεια του Δήμου Πάργας, την ευθύνη της παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Τι εννοώ όμως μ αυτή την οραματική πρόταση, με αυτό το προωθημένο σχέδιο;
Όπως όλοι γνωρίζουμε η ιστορία του αγροτικού-κοινοτικού γιατρού έρχεται από παλιά, με επιτυχημένη πορεία στο χρόνο και πετυχημένες και αξιόπιστες για τις εποχές ιατρικές υπηρεσίες, τηρουμένων των αναλογιών.

Η επιτακτική όμως ανάγκη για σύγχρονες παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μας υποχρεώνει και μας επιβάλει θα έλεγα να αναζητήσουμε λύσεις χωρίς αστερίσκους και χωρίς part time λειτουργία των υπηρεσιών του Κ.Υ Καναλλακίου και Πάργας.

Η ανάγκη για ιατρικές υπηρεσίες στην υγεία των κατοίκων όπως γνωρίζουμε δεν προγραμματίζεται και είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό για μια σύγχρονη ευρωπαική χώρα.

Για την οριστική λύση του ζέοντος προβλήματος για αξιόπιστες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, υποχρεωνόμαστε πλέον να αναλάβουμε ως κοινωνία , ως δήμος, δημότες, την ευθύνη και το βάρος για την δημιουργία ενός νέου για τον Δήμο Πάργας θεσμού, αυτόν της άμεσης λειτουργίας Δημοτικών ιατρείων, με οτι αυτό συνεπάγεται και εξηγώ:

Αξίζει εδώ να προβληματιστούμε για τον ικανότερο σχεδιασμό, για την υλοποίηση αυτού του αναγκαίου οράματος, της ίδρυσης δηλαδή του θεσμού των Δημοτικών Ιατρείων. Υπάρχει προηγούμενο; Υπάρχει δήμος με πετυχημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων; Βεβαίως υπάρχει !

Προχωρώντας στο σχεδιασμό και υλοποίηση αυτού του απαιτητικού εγχειρήματος, αλλά αναγκαίου, καταθέτω εδώ την πρότασή μου και αναμένω σχετικό προβληματισμό από όλους σας για την σύνθεση απόψεων προς την επίτευξη αυτού του νέου θεσμού που τόσο έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία του δήμου Πάργας.

Τι χρειαζόμαστε; Αποφασιστικότητα, έμπνευση, πίστη, συμπόρευση, σύνθεση, στοχοθεσία, κτιριακές υποδομές, υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό, νοσηλευτές, γιατρούς ; Ναί !
Εδώ θα αναζητήσουμε την ευκολότερη, αλλά όχι απαραίτητα την μοναδική οδό για την μετάβαση στον προορισμό μας.

Θα διεκδικήσουμε την συλλειτουργία Δημοτικών ιατρείων και Κέντρου Υγείας στη βάση της σύμπραξης.!

Θα στελεχώσουμε την πρότυπη πλέον μικτή μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα δημιουργήσουμε πάσει θυσία, με επί πλέον υλικοτεχνική υποδομή, δημοτικούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, που θα χρηματοδοτήσει ο δήμος Πάργας, ασκώντας σχετική πολιτική. !

Θα καθιερώσουμε επί πλέον και αυτό είναι κρίσιμο και πιλοτικό πρόγραμμα στη βάση του «ανταποδοτικού εθελοντισμού», την εβδομαδιαία ενίσχυση των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα κληθούν να παράσχουν εθελοντικά τις ωριαίες, επικουρικά, υπηρεσίες τους, ενισχύοντας αποφασιστικά το έργο και τις ανάγκες του σύνθετου κέντρου υγείας!

Εδώ θα ασκηθεί ειδική πολιτική κινήτρων που θα οδηγήσει αβίαστα, φρονώ, τους ιδιώτες γιατρούς με έδρα τον Δήμο Πάργας να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στους δημότες-πολίτες του δήμου, εφόσον αποδεχθούν βεβαίως ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα που πρέπει να εκπονήσει ο Δήμος, ασκώντας σχετική οραματική πολιτική!

Οφείλουμε να ενισχύσουμε ως δήμος τη συλλειτουργία του Ειδικού κέντρου ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών , εφόσον το σχέδιο λάβει σάρκα και οστά, με δύο επί πλέον σύγχρονα ασθενοφόρα.

Προτείνω επίσης να δημιουργήσουμε βάση δεδομένων υγείας για κάθε δημότη-πολίτη, ώστε οι πιστοποιημένοι γιατροί του κέντρου να έχουν πλήρη εικόνα των δεδομένων υγείας του κάθε πολίτη, για να πετύχουν γρήγορα την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας απαιτηθεί να αντιμετωπίσουν.

Στα πλαίσια της ανωτέρω πιλοτικής πρότασης, καλούμε τον δήμο και τους φορείς του δήμου να τοποθετηθούν επ΄αυτού και αν υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση να προχωρήσουμε στις διαδικασίες υλοποίησής του!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here