ΑρχικήΠάργαΔιαδρομές στο Νεκρομαντείο και στον Αχέροντα (Βίντεο)

Διαδρομές στο Νεκρομαντείο και στον Αχέροντα (Βίντεο)

Δημοσιεύθηκε:

 

Η εκπομπή μάς ταξιδεύει στα αρχαία χρόνια. Στο μαντείο του Αχέροντα, όπου ερευνά τη μυθολογική υπόσταση του χώρου στον οποίο αναδείχτηκαν μεγάλοι μύθοι για την ιστορία και την ύπαρξή μας, παράλληλα με την αρχαιολογική έρευνα και τεκμηρίωση.

Μεγάλος αριθμός ποιητών και συγγραφέων της αρχαίας ελληνικής παράδοσης αναφέρονται στον Αχέροντα, καθώς το όνομα του ποταμού ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο μ’ ένα από τα κύρια «σημεία» της ανθρώπινης «διαδρομής»… εκείνο της μετάβασης των νεκρών στην κοινωνία των ψυχών.

Ο φακός της εκπομπής περιηγείται και μας αποκαλύπτει τη συνολική «γεωγραφία» της περιοχής, όπου έλαβε χώρα ένας μύθος με παγκόσμιες διαστάσεις: την Αχερουσία λίμνη, το ορεινό τμήμα του Αχέροντα με τις πηγές του, τους δύο παραπόταμους και τις εκβολές του, εκεί όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής έκανε τον διάπλου, παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα, για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.

Ο Χάρων -γιος του Ερέβους και της Νύκτας– ήταν ο βαρκάρης που κουβαλούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη και έπαιρνε τον οβολό που έβαζαν στα χείλη του νεκρού οι συγγενείς. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν ήταν καταδικασμένοι να περιπλανιούνται στις όχθες του Αχέροντα.

Η Αχερουσία λίμνη σήμερα μπορεί να μην υπάρχει πια, καθώς έχει αποξηρανθεί και τη θέση της καταλαμβάνουν καταπράσινοι αγροί, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα όμως, στέκεται σχεδόν αλώβητο στο βραχώδη λόφο, στη βορειοδυτική νοητή κοίτη της λίμνης.

Η εκπομπή εστιάζει την έρευνά της τόσο στην αρχαιολογική ανασκαφή και ανακάλυψη του Νεκρομαντείου, όσο και στην αφηγηματική εξέλιξη μιας πορείας που σαν μύθος ξετυλίγεται στα μάτια του θεατή, για να του αποκαλύψει όλο εκείνο το προσκήνιο και το παρασκήνιο που οδηγούσε στην επιθυμητή από τους πιστούς κατάληξη στον «κάτω κόσμο», για την συνάντηση με τις ψυχές των νεκρών.

Στην κάμερα της εκπομπής εμφανίζονται οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μαζί με τον αρχαιολόγο Σωτήρη Δάκαρη συμμετείχαν στην ανασκαφή και στην απρόσμενη ανακάλυψη του πιο φημισμένου νεκρομαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου, η αρχαιολόγος Χριστίνα Μερκούρη, ο αρχιφύλακας του μαντείου Σπύρος Ράπτης, ο διδάκτωρ Λαογραφίας Δημήτρης Ράπτης, ο συγγραφέας Χαρ. Γκούβας και ο Παναγιώτης Καραμπατσάκης αρχιτέκτων σύμβουλος ειδικής κτιριακής ακουστικής, ερευνητής επί πολλά χρόνια των ακουστικών ιδιοτήτων του Νεκρομαντείου του Αχέροντα.

Η κομπανία του Ηλία Πλαστήρα σχολιάζει με τους «ανημίτονους» Ηπειρώτικους δρόμους της, τη μουσική και ποιητική γεωγραφία της περιοχής του Αχέροντα.

Τα «Ελλήνων δρώμενα» ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.

Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος, παρέα με μυθικούς προγόνους, στα κατά τόπους πολιτισμικά δρώμενα. Εκεί, όπου ανιχνεύεται χαρακτηριστικά η ανθρώπινη περιπέτεια, στην αυθεντική έκφρασή της, στο βάθος του χρόνου.

Η εκπομπή ταξιδεύει, ερευνά και αποκαλύπτει μία συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία.

Το μωσαϊκό του σύγχρονου και διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία.

Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες.
Με αποκαλυπτική και ευαίσθητη ματιά, με έρευνα σε βάθος και όχι στην επιφάνεια, τα «Ελλήνων δρώμενα» εστιάζουν σε «μοναδικές στιγμές» της ανθρώπινης έκφρασης.

Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης
Παραγωγή: filmellon
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα-Σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ

Τελευταία νέα

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Μειώθηκε ο πληθυσμός μέσα σε μια δεκαετία στο Δήμο Πάργας

Τους επίσημους πίνακες με τα στατιστικά της απογραφής του 2021 έδωσε στη δημοσιότητα η...

“Κυριακή στο Χωριό Ξανά” στην Αγιά Πάργας

Η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό ξανά» με τον Κωστή Ζαφειράκη που μεταδίδεται την Κυριακή...

Μειώθηκε ο πληθυσμός μέσα σε μια δεκαετία κατά 4,9% στην Π.Ε Πρέβεζας

Τους επίσημους πίνακες με τα στατιστικά της απογραφής του 2021 έδωσε στη δημοσιότητα η...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: