Έκλεισε, αισίως, ένα χρόνο θητείας από τη στιγμή κατά την οποία ανάλαβε καθήκοντα η δημοτική αρχή του Νίκου Ζαχαριά (1/9/2019 – 1/9/2020).

Αυτό μας υπενθυμίζει πόσο γρήγορα τρέχει ο χρόνος και πόσο ακόμα πιο γρήγορα ο πολιτικός χρόνος. Αρχίζουν να παλιώνουν οι υποσχέσεις και η μνήμη να χαλαρώνει. Οι πράξεις και οι δράσεις της δημοτικής αρχής απέχουν πολύ από τις πραγματικές και καθημερινές ανάγκες που έχουν, τόσο οι Δημότες όσο και η πόλη με τα χωριά.

Πολλά πράγματα, θα πει κανείς, έχουν διαφοροποιηθεί λόγω της κατάστασης και του COVID-19. Η τεχνολογία όμως σήμερα επιτρέπει να πάντα, αρκεί να το θελήσουμε. Και αναφέρομαι περισσότερο στα θέματα της ενημέρωσης, της συμμετοχής και της διαφάνειας, για να μπορεί κανείς, ως πολίτης, με περισσότερη γνώση να κρίνει το έργο.

Αυτό ορίζουν οι αρχές και οι αξίες της αυτοδιοίκησης, αυτές που έχουν κατακτηθεί στο διάβα του χρόνου, αλλά και που ορίζει η νομοθεσία. Αναμφισβήτητα η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ο δήμος, είναι χώρος διαλόγου, συγκλίσεων και συνθέσεων.

Είναι ο κατεξοχήν λαϊκός θεσμός, που στις κρίσιμες στιγμές για την κοινωνία, όπως αυτή που διανύουμε, έχει να παίξει σημαντικό ρόλο και να φέρει σε πέρας σημαντικές ευθύνες. Σήμερα δυστυχώς ξεχνιέται το «αυτο» και προβάλλεται μόνο το «διοίκηση». Αποδεικνύεται ότι η ηγεσία του Δήμου δεν μπορεί να ξεπεράσει το παραδοσιακό συντηρητικό μοντέλο του δημαρχοκεντρισμού, των μηχανισμών και των αόρατων συμβούλων. Επιλέγει να καθορίζει τις πρακτικές και τις αποφάσεις της – με κάποια προσχήματα εννοείται – στη βάση των ιδεολογικών της αρχών και των κεντρικών πολιτικών στην αυτοδιοίκηση.

Ο ρόλος του δημάρχου και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου συνεχίζει να είναι
ρόλος του «ήπιου διαμεσολαβητή» ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την τοπική κοινωνία∙ ένας ρόλος συνεπικουρικός στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης των φιλέτων της αυτοδιοίκησης, με την κρατικοδίαιτη και επιδοτούμενη «ιδιωτική πρωτοβουλία» να εδραιώνεται στον τομέα των υπηρεσιών του Δήμου.

Αυτό, σε συνδυασμό με τους μειωμένους πόρους και τον τρόπο που χρηματοδοτείται σήμερα η αυτοδιοίκηση, διευκολύνει τα σχέδια για τη σταδιακή συρρίκνωση του ρόλου της, με τη συνεχή μείωση του μόνιμου προσωπικού και την υποβάθμιση των υπηρεσιών, με την ανεργία στους νέους να χτυπάει κόκκινο.

Θα επαναλάβω μερικές από τις χιλιοειπωμένες κατά καιρούς αιτιάσεις και προτάσεις. Οι προθέσεις είναι να συμβάλλουν θετικά από θέσεις αρχών και οι προτάσεις έχουν χαρακτήρα δημιουργικό. Το πρώτο όμως και σημαντικό, που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι ο Δήμος ασφυκτιά από την έλλειψη ενός συγκεκριμένου οράματος.

Τα μεγάλα ζητήματα όπως Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, λειτουργία της πόλης, πολιτιστικό, νερό, οικονομικά, καταλογισμοί, διαχείριση απορριμμάτων κλπ είναι θέματα που δεν αντιμετωπίζονται, δεν συζητιούνται συλλογικά και χρονίζουν∙ και αυτό για ένα δήμο που θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

Τα θέματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα, στην τουριστική πολιτική και τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό, τις πολιτιστικές υποδομές, το περιβάλλον και τη βιώσιμη προοπτική της περιοχής, τις εναλλακτικές πηγές
ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη διαχείριση του υδάτινου πλούτου, την αποτύπωση και αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας, απασχόλησαν ελάχιστα έως καθόλου τη δημοτική αρχή.

Η νέα Δημοτική αρχή συνεχίζει με τον ίδιο αναποτελεσματικό τρόπο την διαχείριση μεγάλων θεμάτων και προβλημάτων του Δήμου μας, ενώ η σημερινή δημοτική πολιτική χαρακτηρίζεται σημαντικό πρόβλημα συντονισμού, ενιαίας άποψης και δράσης.

Η ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης θέλει, συμμετοχή, διαφάνεια, σχεδιασμό, και συντονισμό των αποφάσεων. Κυρίως όμως, όραμα τόσο για την πόλη όσο και στα γύρω χωριά. Και στα παραπάνω η αξιολόγηση της σημερινής Δημοτικής αρχής είναι αρνητική.

Εκ των πραγμάτων η νέα εποχή που διανύουμε απαιτεί ένα άλλο μοντέλο δημοτικής «διαχείρισης» και λειτουργίας, με τη στροφή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, με διαφάνεια, έλεγχο και συμμετοχή των δημοτών και των φορέων, με την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και με σεβασμό στο περιβάλλον∙ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες απαιτήσεις της εποχής και στις προκλήσεις του μέλλοντος
με βιωσιμότητα.

Στο κλείσιμο θέλουμε να κάνουμε ειδική αναφορά στο «πλεονέκτημα του νέου» που αυτοβούλως και άμεσα απώλεσε η Δημοτική Αρχή, καθώς και στην απλή αναλογική.

Στην περίπτωση της Δημ. Αρχής του κ. Ζαχαρια, όπου είχαμε για 1η φορά την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, το πλεονέκτημα αυτό απωλέσθηκε απ’ τον τρόπο που συγκροτήθηκε η πλειοψηφία της συμπολίτευσης.

Ο Δήμαρχος ενδεχομένως να φοβήθηκε το μετεκλογικό τοπίο και αντί να τολμήσει ν’ ανοίξει ένα μεγάλο δημόσιο διάλογο με τις εκλεγμένες παρατάξεις και να προτείνει σημεία συμφωνίας για προγραμματικές συνεργασίες, επέλεξε την επί προσωπικού προσέγγιση ορισμένων δημοτικών συμβούλων τους οποίους τοποθέτησε σε θέσεις ευθύνης κι αυτοί έκτοτε ψηφίζουν τις προτάσεις του.

Ο κ. Ζαχαριάς είχε την ιστορική ευκαιρία που του έδινε η απλή αναλογική, να εισάγει ένα εντελώς νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης με ανοικτές και ειλικρινείς συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών που θα γινόντουσαν εντός της δημόσιας σφαίρας και υπέρ των πολιτών.

Δυστυχώς, αντί να αξιοποιηθεί η απλή αναλογική τελικά ευτελίστηκε στα μάτια των πολιτών.
Επιπροσθέτως, αν και ο κ. Δήμαρχος παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της απλής αναλογικής, στην πράξη δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία εκ μέρους αυτού ή του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διάσωση-υποστήριξή της απ’ την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να την καταργήσει.

Εν κατακλείδι, για αλήθεια μπορεί να μιλάει αυτός που δεν ξεχνάει. Γιατί αληθινό είναι αυτό
που δεν περνά στη λήθη. Θα είμαστε εδώ λοιπόν, για να θυμίζουμε τα γεγονότα προκειμένου οι πολίτες να κρίνουν και οι πολιτικοί να βελτιώνουν.

Διότι ο νέος Δήμος της Πάργας είπε «φτάνει πια με τη Δημοτική Αρχή του Κ. Νάστα, θέλουμε κάτι άλλο», και τώρα αυτό το «άλλο» τείνει να γίνει χειρότερο από το προηγούμενο.

 

Eφημ. Fanari Free Press

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here