Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη Υγείας Ηπείρου η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται το πρώτο τρίμηνο του 2019 και για διάρκεια τριών χρόνων θα συγκεντρώσει δεδομένα για δείκτες υγείας 10.000 ατόμων ηλικίας 50 έως 70 ετών.

Η χρηματοδότηση της δράσης ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου (με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ιατρικής Φροντίδας Ηπείρου), ενώ αποτελεί μια πρωτοποριακή προοπτική επιδημιολογική μελέτη που θα διερευνήσει την αιτιολογία χρόνιων πολυπαραγοντικών νοσημάτων με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας των Ηπειρωτών, και κατ’ επέκταση όλων των Ελλήνων.

Μέσω του σχεδιασμού της μελέτης θα είναι εφικτός ο εντοπισμός ατόμων στα πρώιμα στάδια νοσημάτων, η μελέτη της φυσικής ιστορίας τους και η ανάδειξη βιοδεικτών που θα χρησιμοποιηθούν για εξατομικευμένη πρόληψη, θεραπεία και πρόγνωση.

Στόχος είναι η δημιουργία μια μοναδικής για τα Ελληνικά χρονικά πλούσιας βιοτράπεζας που θα χρησιμοποιηθεί για σημαντική βιοϊατρική έρευνα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα στο εγγύς και απώτερο μέλλον.

Στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά μόνιμοι κάτοικοι της Ηπείρου ηλικίας 25 έως 70 ετών με στόχο τη συμμετοχή 10.000 ατόμων.

Η δειγματοληψία θα πραγματοποιηθεί καταρχήν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Ηπείρου (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα) και στην συνέχεια σε κωμοπόλεις με πληθυσμό άνω των 2.500 κατοίκων (Φιλιάτες, Φιλιππιάδα, Καναλλάκι, Κόνιτσα, Μέτσοβο).

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια, ενώ από όλους χαρακτηρίζεται ως μια πολύ σημαντική για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα,προσπάθεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here