Μεγάλης έκτασης προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών σε ολόκληρη την έκταση της Δημοτικής Ενότητας Φαναρίου.

Δρόμοι, χωράφια, και στάβλοι πλημμύρησαν από τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε στην περιοχή.

Σε δήλωσή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Γκούμας Αχιλλέας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε στο επίκεντρο του συντονισμού αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα, τόνισε:

«Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ευτυχώς δεν δημιουργήθηκαν σοβαρότατα προβλήματα. Η περιφέρεια με τα τεχνικά μέσα που διαθέτει από την πρώτη στιγμή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές. Με εντατικούς ρυθμούς εκτελούνται εργασίες καθαρισμού και η απομάκρυνσης φερτών υλών»

Παρεμβάσεις-επισκευές και ενίσχυση αναχωμάτων έγιναν στα χωριά, Κορωνόπουλο Κυψέλη, Σταυροχώρι και Καστρί.

 

Η απάντηση της Περιφέρειας

Αναφορικά με την ανάρτησή του Fanaripress.gr με τίτλο: «Πλημμύρισε και πάλι το Φανάρι
στο Δήμο Πάργας- Στο ίδιο έργο θεατές ξανά οι κάτοικοι», η Περιφέρεια Ηπείρου επισημάνει τα εξής:

Η Ήπειρος στο σύνολό της το δίμηνο Δεκεμβρίου 2020- Ιανουαρίου 2021, δοκιμάζεται από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι μόνο στην Πάργα έχουν πέσει τον μεν Δεκέμβριο 315 χιλιοστά νερού (όταν το προηγούμενο εννεάμηνο είχαν πέσει 439 χιλιοστά), τον δε Ιανουάριο μέχρι και την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 341 χιλιοστά.

Στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου, από την οποία τροφοδοτείται με νερά ο Αχέροντας το ύψος βροχόπτωσης μόνο τον Ιανουάριο ήταν κατά περίπου 200 χιλιοστά μεγαλύτερο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, μετά από εκτεταμένη περίοδο χαμηλών βροχοπτώσεων, τα μεγάλα ύψη βροχής προκάλεσαν αναπόφευκτα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την Ήπειρο, στην οποία όμως οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με άλλων περιοχών και αυτό οφείλεται στην έγκαιρη προετοιμασία που είχε γίνει από την Περιφέρεια.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά τη διετία 2019-2020 έχουν ανατεθεί εργολαβίες για έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, ενώ εκτεταμένοι καθαρισμοί έγιναν και από τα μηχανήματα της Περιφέρειας/Π.Ε. Πρέβεζας. Σε ακραίες καταστάσεις- όπως αυτές που βιώσαμε το τελευταίο δίμηνο από τα μεγάλα ύψη βροχής σε μικρά χρονικά διαστήματα, που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής- είναι αδύνατο να ανταποκριθεί η χωρητικότητα ποταμών και τάφρων για αποσυμφόρηση των όμβριων υδάτων.

Κατανοούμε τη θέση των κατοίκων και ιδιαίτερα των αγροτών της περιοχής, όμως σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί αδιαφορία και «απουσία» της Περιφέρειας, όταν από την πρώτη στιγμή έχουν διατεθεί μηχανήματα για την αποσυμφόρηση των υδάτων από πλημμυρισμένες περιοχές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here