Σε εξέλιξη βρίσκεται η συστηματική αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στον αρχαιολογικό χώρο του Καστριού Φαναρίου και πιο συγκεκριμένα στην Αρχαία Πανδοσία.

Το διετές ερευνητικό πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον διεύθυνση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πρέβεζας Ανθής Αγγέλη ενώ συμμετέχει και ομάδα Ιταλών επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Ρουμπή.

Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν οι προκαταρτικές τοπογραφικές και ανασκαφικές εργασίες, με σκοπό την κατάρτιση κατάρτιση τοπογραφικών σχεδίων και την συλλογή αρχαιολογικών δεδομένων για τον σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο.

Ο αρχαίος οικισμός του Καστριού Φαναρίου έχει ταυτιστεί από μελετητές με την αρχαία Πανδοσία, έδρα της «ΤΕΤΡΑΠΟΛΕΩΣ», των τεσσάρων αποικιών που ιδρύθηκαν από Ηλείους αποίκους στην επικράτεια της αρχαίας Κασσωπαίας πιθανότατα κατά την Αρχαϊκή περίοδο.

Βρίσκεται επάνω σε κωνικό λόφο ύψους 107 μ. και κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος το 1962. Να σημειωθεί ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα συστηματικές ανασκαφικές εργασίες στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Καστριού.

Η έκταση της αρχαίας πόλης είναι κατά μεγάλο μέρος γνωστή χάρη στον τοπογραφικό σχεδιασμό των οχυρώσεων και των λοιπών ορατών αρχιτεκτονικών καταλοίπων από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σωτήρη Δάκαρη και το έργο του “Cassopaia and the Elean colonies”, που εκδόθηκε το 1972 στην Αθήνα. Μικρής κλίμακας επιφανειακές έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί κυρίως στη δεκαετία του 1990 στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος “Nikopolis Project”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ