Του Αντώνη Βασιλάκη

Φίλες και φίλοι εδώ και τρισήμιση μήνες η νέα δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Ν. Ζαχαριάς ξεδιπλώνουν το νέο αφήγημα για το σήμερα και το αύριο της τοπικής κοινωνίας του δήμου Πάργας.

Όλοι εμείς που πονάμε τον τόπο και αγωνιούμε για το αύριο, δεν μένουμε αδρανείς , δεν οπισθοχωρούμε, δεν σταματάμε να δηλώνουμε παρόντες στα δρώμενα του δήμου Πάργας μας.

Παρακολουθούμε τα πρώτα βήματα του νέου Δημάρχου Νίκου Ζαχαριά και αξιολογούμε την ποιότητά τους.

Διαπιστώνουμε βεβαίως αβίαστα, οτι ακολουθεί αξιόπιστα τις προεκλογικές διακηρύξεις του . Βάζει δηλαδή στο πλάνο της συνδιοίκησης του δήμου όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές-συλλογικές ομάδες πολιτών και δημοτών , πράγμα που δηλώνει οτι προχωράει σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης με την κοινωνία μπροστά! Ίδωμεν !

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι κινήσεις του νέου Δημάρχου σε μια μερίδα πολιτών δημιουργεί προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον, μια άλλη όμως μερίδα πολιτών τηρεί στάση αναμονής και σιγοψιθυρίζει οτι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, αλλά χρειάζεται όραμα και γενναίες αποφάσεις για τομές που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πραγματική ανάπτυξη και αληθινή ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής μας.

Θεωρώ λοιπόν με τη σειρά μου οτι αυτή η πολυδιάστατη δραστηριοποίηση του νέου δημάρχου ικανοποιεί τους απαιτητικούς, αρκεί να μην εξαντληθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο και μόνο. Πάντα καιροφυλακτεί το ολίσθημα της εξάντλησης του οράματος στην ενασχόληση με την καθημερινότητα και μόνο.

Παρακολουθώντας τις διαδικτυακές αναρτήσεις του δήμου, διαπιστώνουμε εύκολα οτι κυριαρχούν αποφάσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με ζητήματα διαχείρισης της καθημερινότητας, τετριμμένα και επαναλαμβανόμενα.

Εξαίρεση αποτελεί η με αριθμό 171/2019 απόφαση του δήμου , για στελέχωση των υπηρεσιών με 21 νέα εξειδικευμένα στελέχη-υπαλλήλους και ιδιαίτερα οι άκρως απαραίτητες ειδικότητες υπαλλήλων υψηλών προσόντων, όπως τοπογράφους μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς και άλλοι. Σίγουρα για να διοικήσεις αποτελεσματικά έναν οργανισμό χρειάζεται η απαραίτητη στελέχωση των υπηρεσιών. Σωστή πρωτοβουλία.

Θεωρώ και ελπίζω οτι το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου για το 2020 θα κάνει την υπέρβαση και θα ξεφύγει από δράσεις που σχετίζονται με την καθημερινότητα και μόνο.

Ένας οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, για να έχει στοιχεία αυτοδιοίκησης χωρίς να μετατρέπεται σε επαίτη της κεντρικής διοίκησης, οφείλει να βρεί όλα εκείνα τα εργαλεία που θα προσδώσουν στον οργανισμό οικονομική ανεξαρτησία για αυτοδύναμη ανάπτυξη.

Οφείλει λοιπόν η νέα δημοτική αρχή να κάνει υπερβάσεις και να λάβει τολμηρές αποφάσεις προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης πλαισίου αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης με νέα έσοδα που θα προκύψουν όταν προωθήσουμε νέα αναπτυξιακά προγράμματα.

Υπάρχει τέτοια δυνατότητα; Βεβαίως και υπάρχει εφόσον έχουμε όραμα και είμαστε έτοιμοι να το υπηρετήσουμε με κάθε κόστος.

Προς αυτή την κατεύθυνση και μόνο πρέπει να κινηθεί ο δήμαρχος και η νέα δημοτική Αρχή, αλλιώς οι προσδοκίες της κοινωνίας θα υποχωρήσουν. Εμπρός λοιπόν. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Η υπανάπτυξη έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της τοπικής κοινωνίας χρόνια τώρα. Εμπρός για έργο αλλιώς τόσο το δημογραφικό πρόβλημα, όσο και η γήρανση του πληθυσμού θα εξαφανίσει κάθε ελπίδα. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές που αγωνιούν για το μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ