Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στον ήρωα Κυριακούλη Μαυρομιχάλη που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Μάχη της Σπλάντζας στον κάμπο της Βαλαιδορράχης, στις εκβολές του Αχέροντα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Πάργας και παρόντες ήταν: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταυρούλα Μπραϊμη, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αχιλλέας Γκούμας, οι Αντιδήμαρχοι ο κ. Σπύρος Μίχας, ο κ. Απόστολος Σιδέρης, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πάργας, ο Αντιδήμαρχος Αρταίων, ο κ. Γιώργος Μπουκουβάλας, αντιπροσωπεία από τον Σύλλογο «Μερακλήδες» Άρτας, αντιπροσωπεία από το Σώμα Απόδοσης Τιμών του Σουλίου.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησαν την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, η οποία αναβίωσε την ένδοξη σελίδα της Επανάστασης του 1821, τη Μάχη της Σπλάντζας με τον ηρωικό θάνατο του οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

 

Η μανιάτικη αντιπροσωπεία, η οποία πλαισιωνόταν από δύο Αντιδημάρχους του Δήμου Ανατολικής Μάνης, την κ. Ελένη Δρακουλάκου και τον κ. Γιώργο Καπασούρη-Σεψάκο, τον Πρόεδρο Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής Μάνης, τον κ. Δημήτρη Μαυροειδόγγονα αλλά και Μανιάτες προσκυνητές που πολύ θερμά δέχτηκαν την πρόσκληση από τον Δήμο Πάργας και ήρθαν να τιμήσουν τον ήρωά τους, με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησαν για το τέκνο τους και την οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων που έδωσαν 36 άνδρες στον Αγώνα του 1821.

Η Συντονίστρια της εκδήλωσης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πάργας, κ Ευφροσύνη Κοντοδήμα , καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο Πάργας, κ. Νικόλαο Ζαχαριά, στον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Βαλανιδορράχης , τον κ. Γιώργο Δημητρίου, στην επικεφαλής της μανιάτικης αντιπροσωπείας την κ Ελένη Δρακουλάκου και ανέγνωσε τον χαιρετισμό του στρατιωτικού ιερέα, Αρχιμανδρίτη Σωφρονίου.

 

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η εκπαιδευτικός, η κ. Αικατερίνη Ντάση, η πρωτεργάτιδα όλης αυτής της προσπάθειας, που ξεκίνησε τον αγώνα ανάδειξης της ιστορικής σελίδας της Ελληνικής Επανάστασης από το 2007, ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλανιδορράχης και που έχει γίνει σκοπός ζωής για την ίδια, να αδελφοποιηθούν οι δύο τόποι Μάνη και Φανάρι, όπως και η αναπαράσταση της Μάχης της Σπλάντζας.

Ο λόγος δόθηκε και στον βασικό πρωταγωνιστή από πλευράς των Μανιατών τον κ. Δημήτρη Μαυροειδόγγονα, Πρόεδρος Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής Μάνης, που από κοινού με την πρωτεργάτιδα εκπαιδευτικό έγιναν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο Δήμων Μάνης και Πάργας.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία των Σουλιωτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και θέλησαν με τον τρόπο αυτό να τιμήσουν τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη που ο ερχομός του στην Ήπειρο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, ήταν για τον Αγώνα των Σουλιωτών.

 

Οι Σύλλογοι « ΑΧΕΡΩΝ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ» και «ΜΕΛΙΝΟΗ του ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ» τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, οι οποίοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου και του Σουλίου, ενώ οι Μανιάτες χόρεψαν για τον ήρωά τους ιστορικούς χορούς της Μάνης.

Ο Δήμαρχος Πάργας, κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος, αφού πολλά χρόνια πριν παραβρέθηκε στο ξεκίνημα των προσπαθειών που έκανε η Βαλανιδορράχη να καθιερώσει αυτή την εκδήλωση και σήμερα τυγχάνει , ως Δήμαρχος Πάργας, να διοργανώνει την πρώτη εκδήλωση της δημαρχιακής του καριέρας. Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε και με την παρουσία του Σώματος Απόδοσης Τιμών του Σουλίου, αφού έλκει η καταγωγή του από το Σούλι.

Λίγα λόγια για τη Μάχη της Σπλάντζας

Στα μέσα Ιουνίου του 1822 οι Σουλιώτες ζήτησαν βοήθεια από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς ήταν πολιορκημένοι, η οποία ήρθε τον Ιούλιο. Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας, με δύναμη 500 ανδρών από τη Μάνη και το Μεσολόγγι, αποβιβάστηκαν στις ηπειρωτικές ακτές, για να ενισχύσουν τους στενά πολιορκούμενους στην Κιάφα Σουλιώτες. Ξεκίνησαν από το Μεσολόγγι με υδραίικα πλοία, με επικεφαλής τον Νικόλαο Βώκο.

Η ολιγάριθμη ελληνική δύναμη κατέλαβε πρώτα το λιμάνι του Μούρτου (σημερινά Σύβοτα Θεσπρωτίας), όπου έκαψε τα σπίτια και συνέλαβε αιχμαλώτους 150 Τούρκους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους έστειλε με πλοία στην Πελοπόννησο. Η αποβατική ενέργεια προκάλεσε την αντίδραση των Άγγλων, που κατείχαν τότε τα Επτάνησα και διαφέντευαν το Ιόνιο Πέλαγος.

Αγγλικό πλοίο που έφθασε στον Μούρτο απαίτησε από τον Μαυρομιχάλη να εγκαταλείψει αμέσως την περιοχή. Ο μανιάτης οπλαρχηγός, επειδή φοβήθηκε πολεμική ενέργεια από μέρους των Άγγλων, αναχώρησε νοτιότερα και κατέλαβε τη Σπλάντζα.

Την άφιξη του ελληνικού αποσπάσματος πληροφορήθηκαν οι πολιορκούμενοι Σουλιώτες κι έστειλαν στη Σπλάντζα τον Λάμπρο Ζάρμπα με 60 άνδρες για να ζητήσουν πολεμοφόδια και τρόφιμα. Μετά από λίγες ημέρες κατέφθασαν στο ελληνικό στρατόπεδο ο Ζώης Πάνου και ο Βασίλειος Ζέρβας, με άλλους 100 άνδρες.

Την άφιξη Μαυρομιχάλη στη Σπλάντζα την πληροφορήθηκαν οι Οθωμανοί πασάδες, οι οποίοι ανησύχησαν από την πιθανότητα οι Έλληνες επαναστάτες να αποκτήσουν προγεφύρωμα στη Σπλάντζα κι έτσι να δυσκολέψουν τον αγώνα τους εναντίον των Σουλιωτών.

 

 

Έκριναν, λοιπόν, ότι θα έπρεπε να αναληφθεί στρατιωτική δράση και αποφάσισαν να αποσταλεί δύναμη εκ τριών χιλιάδων Τουρκαλβανών και Τσάμηδων, με επικεφαλής τον Μουσταφάμπεη, παλιό Κεχαγιάμπεη της

Πελοποννήσου, ο οποίος είχε αιχμαλωτισθεί κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821) και στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος.

Στις 3 Ιουλίου ο στρατός του Μουσταφάμπεη συγκεντρώθηκε σε μια τοποθεσία που απείχε μία ώρα από τη Σπλάντζα. Οι επιτιθέμενοι είχαν το πλεονέκτημα ότι μπορούσαν να φθάσουν απαρατήρητοι στο ελληνικό στρατόπεδο μέσα από τις καλαμιές και τους θάμνους και να επωφεληθούν από το ελώδες του εδάφους. Και αυτή τη δυνατότητα σκόπευαν να εκμεταλλευτούν. Όμως, για κακή τους τύχη, ένας τσοπάνης είδε τις κινήσεις τους και ειδοποίησε τους Έλληνες αρχηγούς. Στο στρατόπεδο της Σπλάντζας σήμανε συναγερμός.

Μία ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου άρχισε η τουρκική επίθεση, σύμφωνα με το σχέδιο του Μουσταφάμπεη, που πίστευε ότι οι Έλληνες θα είναι ανοργάνωτοι και η αναμέτρηση θα ήταν ένας περίπατος για τους άνδρες του.

Έπεσε έξω στους υπολογισμούς του, μόλις διαπίστωσε τα πρόχειρα οχυρωματικά έργα και την ετοιμότητα των ανδρών του Πάνου. Τότε διέταξε τους στρατιώτες του να αρχίσουν να πυροβολούν. Και πάλι για κακή του τύχη, τα όπλα των ανδρών του δεν εκπυρσοκρότησαν κατά το ένα τρίτο, επειδή η πυρίτιδα είχε διαβρωθεί από την υγρασία.

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης ενώ έβλεπε να δυσκολεύει η μάχη δεν έμεινε αδρανής και σπεύδοντας να βοηθήσει τους Σουλιώτες του Πάνου βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στον Μουσταφάμπεη, που προσπαθούσε να εμψυχώσει τους άνδρες του. Οι δύο άνδρες, παλιοί γνώριμοι από την πολιορκία της Τριπολιτσάς, αιφνιδιάστηκαν από την απρόσμενη συνάντηση. Γρήγορα ανέκτησαν την αυτοκυριαρχία τους και άρχισαν τις μεταξύ τους λεκτικές προσκλήσεις.

Η μάχη όλο και δυνάμωνε. Και τότε συνέβη το μοιραίο. Μια σφαίρα από εχθρικό όπλο βρήκε στη μασχάλη τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και τον τραυμάτισε σοβαρά. Λίγο προτού αφήσει την τελευταία του πνοή, διέταξε τον ιπποκόμο του να πάρει την αιματοβαμμένη ζώνη του και να την παραδώσει στην οικογένειά του στη Μάνη.

Οι Έλληνες, απορροφημένοι από το θλιβερό γεγονός της απώλειας του αρχηγού τους, θα διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο, εάν ένα δικό τους βόλι δεν έριχνε κάτω τον Μουσταφάμπεη.

Οι Τούρκοι οπισθοχώρησαν, το ίδιο έπραξαν και οι Έλληνες. Η τρίωρη μάχη είχε λήξει χωρίς νικητή με νεκρούς τους αρχηγούς των αντίπαλων στρατοπέδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ