Την Παρασκευή 29/05/2020 πραγματοποιήθηκε μετά από καιρό το πρώτο δια ζώσης Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάργας , κεκλεισμένων των θυρών λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

«Συζητήθηκε» στο Δημοτικό Συμβούλιο και το θέμα “Εκφοράς γνώμης επί του σχεδίου κανονισμού τιμολόγησης του ΦΟΣΔΑ Ηπείρου ”. Για το θέμα αυτό έχουμε να καταγγείλουμε τα εξής :α) Ήταν τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη (δεν το θεωρούμε τυχαίο) , β) δεν είχε σταλεί σχετική εισήγηση (δεν το θεωρούμε τυχαίο) , γ) επί τη ουσίας δεν συζητήθηκε στο σώμα αφού η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων είχε αποχωρήσει και δ) έγινε μια μικρή τοποθέτηση από τον Δήμαρχο και ψηφίστηκε χωρίς να δοθεί ο λόγος σε κανένα παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της παράταξής μας , η οποία και το καταψήφισε. Καταδικάζουμε τέτοιου είδους πρακτικές , που τείνουν να γίνουν συνήθεια στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και απαιτούμε άμεσα να συζητηθεί το θέμα όπως αρμόζει . Λυπούμαστε βαθύτατα για την έλλειψη της στοιχειώδους συνέπειας και σεβασμού προς το σώμα και τις διαδικασίες.

Παραθέτουμε την τοποθέτηση που θα κάναμε αν μας επιτρεπόταν.

Το θέμα δεν είναι νέο. Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ έχουμε τοποθετηθεί αρνητικά στην κατασκευή με ΣΔΙΤ της ΜΕΑ στην Δωδώνη και στην εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων.

Είχαμε κάνει το θέμα σημαία μας κατά την προεκλογική περίοδο ενώ οι άλλες παρατάξεις είχαν επιλέξει τη σιωπή για αυτό.

Η Περιφέρεια Ηπείρου με το υπ’ αρ. 133820/3.9.19 έγγραφό της ενημέρωσε αναλυτικά τους Δήμους για τα κόστη που προκύπτουν από τη λειτουργία της ΜΕΑ, και για την υποχρεωτική αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών.

Η Ε.Π. Ηπείρου Κ-Λ τοποθετήθηκε αναλυτικά για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών λόγω της λειτουργίας της ΜΕΑ.( 05/11/2019)

Η Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο μας επίμονα εδώ και πολύ καιρό θέτει το θέμα και καταγγέλλει τις πρακτικές του Περιφερειάρχη που λειτουργεί ως υπάλληλος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Ωστόσο από όλες τις άλλες παρατάξεις υπάρχει σιωπή.

Η σιωπή σημαίνει ένα πράγμα·Συμφωνία και Συνενοχή στην Αντιλαϊκή πολιτική.

Έρχεται η Δημοτική Αρχή και μας ζητά να εκφράσουμε γνώμη για μια ήδη αποφασισμένη πολιτική,(έχει ήδη σταλεί και στην αποκεντρωμένη για έγκριση),που θα τσακίσει τα λαϊκά εισοδήματα και μάλιστα μέσα στην κρίση.

Προφανώς δεν συμφωνούμε με αυτήν την τακτική και καταψηφίζουμε τη εισήγηση.

Αλλά η βασική μας διαφωνία είναι στην εμπορευματοποίηση του τομέα των απορριμμάτων που οδήγησε σε αυτήν την εισήγηση.

Έχουμε κατά επανάληψη εναντιωθεί στη μέθοδο κατασκευής και λειτουργίας έργων με ΣΔΙΤ. Μία μέθοδο που ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και φορτώνει οικονομικά βάρη στα λαϊκά στρώματα( π.χ. με την Ιόνια Οδό τα διόδια 80 ευρώ για ταξίδι στην Αθήνα, εγγυημένη ελάχιστη είσπραξη από την εταιρεία).

Το ίδιο γίνεται και με τη ΜΕΑ. Η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. «βγάζει μάτι».

Η εταιρεία κατασκεύασε ένα έργο με 50% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με 25% δανεισμό με εγγύηση δημοσίου και με 25% ίδια κεφάλαια.

Η εταιρεία για κάθε τόνο σκουπιδιών εισπράττει 50,2 ευρώ(gate fee).Με βάση την εισήγηση, η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι 81.623,6 τόνοι. Άρα θα εισπράττει κατά ελάχιστον 4.097.474,6 ευρώ ετησίως ,ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα δέχεται. Ποσό που καταμερίζεται κατά Δήμο και πρέπει να εξοφλείται έγκαιρα γιατί υπάρχουν και τόκοι υπερημερίας, ακόμα και είσπραξη κατευθείαν από τους ΚΑΠ των Δήμων, για τους «κακοπληρωτές».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει π.χ. για τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας , που πωλούν το γάλα τους σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες αυξάνουν τα κέρδη τους ή για τους ελαιοπαραγωγούς και άλλες παραγωγικές ομάδες.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα σκουπίδια χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας την οποία πωλεί σε υψηλή τιμή, σαν «πράσινη». (Είναι οι χρεώσεις ΑΠΕ που βλέπουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος). Τα ανακυκλώσιμα επίσης τα πωλεί. Άρα θα αποκομίζει εγγυημένα κέρδη από την λειτουργία της ΜΕΑ.

Έχουμε δηλαδή μια εταιρεία που πληρώνεται για την πρώτη ύλη του εργοστασίου της και θα κερδίζει και από την πώληση των «προϊόντων» της. Έχει δε εξασφαλισμένη ετήσια είσπραξη από τους Δήμους με χρήματα που προέρχονται από το χαράτσωμα των δημοτών.

Προκύπτει το ερώτημα : Γιατί δεν μπορούσε μια τέτοια επιχείρηση να είναι δημόσια;

Γιατί θα πρέπει τα λαϊκά στρώματα να χρηματοδοτούν, μέσω των ανταποδοτικών τελών, την εξασφάλιση κερδοφορίας της εταιρείας;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί το αστικό κράτος έτσι δουλεύει.

Στόχος και σκοπός του είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΜΕΑ στην Ήπειρο κατασκευάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Το θεωρούν παράδειγμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι επίσης αλήθεια ότι έγινε με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και ότι σε τέτοιες επενδύσεις κατευθύνονται τα ΕΣΠΑ.

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που πρέπει να αναφερθούν.

Η ΜΕΑ λειτουργεί και εισπράττει από 26/03/2019 , αλλά ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί. Η μεταφορά στη ΜΕΑ γίνεται με τα απορριμματοφόρα, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό σε ώρες και σε χρήμα.
Στον Δήμο μας η μεταφορά δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία που με βάση την σύμβαση θα μεταφέρει τα σκουπίδια κατευθείαν Καρβουνάρι, όπου από ΧΥΤΑ είναι πλέον ΧΥΤΥ. Άρα διπλό χαράτσι για τους δημότες.

Με βάση τα παραπάνω , ο προϋπολογισμός που έρχεται εισηγητικά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα για το 2020. Αμφίβολο αν μπορέσει να υλοποιηθεί και το 2021.
Η ποσότητα των απορριμμάτων του Δήμου μας , που όλο αυτό το διάστημα(2019-2020), πάνε στη ΜΕΑ , είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτή που , αναγκαστικά με βάση την εγγυημένη ποσότητα, πληρώνουμε στην εταιρεία.

Τέλος , η υποχρέωση για εγγυημένη ποσότητα στην ΜΕΑ λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανακύκλωση στην πηγή.

Ακόμα να επισημάνουμε ότι οι εκπρόσωποι των Δήμων Γιαννιωτών και Ζίτσας στο Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ έχουν καταψηφίσει την εισήγηση για δικούς τους λόγους. Άρα πιθανόν να αλλάξουν οι χρεώσεις.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική εμείς προβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη με προμετωπίδα ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού!

ΛΕΜΕ:

ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχεται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.
Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλουμε περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Τέτοιες είναι: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του γυαλιού, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση.

Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό , καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων.

Να κατασκευαστούν οι ΣΜΑ που έχουν ήδη σχεδιασθεί εδώ και χρόνια, με κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία τους.
Ειδική μέριμνα στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων και όχι την απλή επιχωμάτωση, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έργων που θα τηρείται και χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους.

Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.
Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου με μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο.

Με αυτές τις θέσεις απευθυνόμαστε στο λαό της περιοχής μας και τους καλούμε να αγωνισθούν ενάντια στο νέο χαράτσωμα που έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερα (ΕΝΦΥΑ, 24% ΦΠΑ…..) .Πρέπει να γίνει υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Τέλος και από αυτό το λαϊκό χαράτσωμα πρέπει να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την αναγκαιότητα του αγώνα για μια οικονομία και κοινωνία που θα έχει στόχο και σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here