ΑρχικήΠάργαΠεριμένοντας να ανθίσουν οι Παιώνιες στην Άνω Σκαφιδωτή Φαναρίου - Ένας θησαυρός...

Περιμένοντας να ανθίσουν οι Παιώνιες στην Άνω Σκαφιδωτή Φαναρίου – Ένας θησαυρός της φύσης «κρύβεται» στον ορεινό όγκο του Φαναρίου!!

Δημοσιεύθηκε:

Ένας θησαυρός της φύσης, βρίσκεται “κρυμμένος” στο δασοαγρόκτημα Βόκαμπος στην Άνω Σκαφιδωτή Φαναρίου του Δήμου Πάργας.

Ο λόγος για τις πανέμορφες Παιώνιες -Μποζόρι (οι οποίες στην περιοχή λέγονται μποζόρες ή μπουζούρες) και ανθίζουν το διάστημα από 15 έως 25 Μαΐου.

Τις παιώνιες “πλαισιώνουν” μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών και λουλουδιών καθώς και δέντρα όπως βελανιδιές, οξιές, κουμαριές, ρείκια, πουρνάρια, κέδροι κλπ.

Το δασοαγρόκτημα έχει συνολικά έκταση 1700 περίπου στρέμματα, εκτείνεται στη συνέχεια των ορέων Σουλίου, εντός των ορίων του ∆.∆ Άνω Σκαφιδωτής και μικρό μέρος στα όρια οικισμού Κάτω Σκαφιδωτής, του ∆ήμου Πάργας και του χωριού Τρικάστρου ∆ήμου Πρέβεζας.

Αποτελείται από δύο κοιλάδες, άνω Βόκαμπος και κάτω Βόκαμπος που περικλείονται από τις γύρω βουνοκορυφές Λαγού ποδάρι , Λιθαρός , Σκούπα, Ράχη Αστραπής, Ράχη Φλέντζι.

O εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανω Σκαφιδωτής έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που μπορούν να γίνουν προβάλλοντας την περιοχή και επιτυγχάνοντας τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη με την προώθηση της καλλιέργειας παραδοσιακών προιόντων , ωστόσο απαραίτητη προυπόθεση αποτελεί η επάρκεια νερού καθώς και η βελτίωση των κυρίων οδών προσπέλασης.

Οι παιώνιες συνδέονται στενά με τον Παιώνα ο οποίος έτσι όπως τα μνημονεύει η «Ιλιάδα» θεράπευσε τον Πλούτωνα και τον Άρη καλύπτοντας με τα «οδυνήφατα» (παυσίπονα) φάρμακά του τις πληγές που τους προκάλεσαν ο Ηρακλής και ο Διομήδης.

Οι Κινέζοι την ονομάζουν «βασιλέα όλων των λουλουδιών». Οι αρχαίοι Αθηναίοι την είχαν ονομάσει «Αθηνά Παιωνία» και είχε χαρακτηρισθεί από τον Παυσανία ως «πασάων βοτανέων βασιληίδα».

Το όνομα του φυτού προέρχεται από τον ιατρό θεραπευτή των θεών του Ολύμπου Παίωνα (το όνομά του αναφέρεται και σε πήλινη πλακέτα της Κνωσού).

Τελευταία νέα

Ντίνος Παπαδημητρίου: Έρχεται λύση για τα επαγγελματικά δικαιώματα της Γεωπονικής Σχολής

Πολύ σκόνη σηκώθηκε τις τελευταίες ημέρες και στην Άρτα και μεγάλη φασαρία έγινε για...

Συνελήφθησαν δύο άτομα, που μετέφεραν με αυτοκίνητο 32,5 κιλά ακατέργαστη κάνναβη – Από τις αρχές του έτους έχουν κατασχεθεί 335 κιλά

Στην κατάσχεση ακόμη μίας σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών προχώρησαν σήμερα (28-03-2023) το πρωί σε περιοχή...

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου...

Περισσότερα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...
Αρέσει σε %d bloggers: