Στο ίδιο έργο θεατές οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι του Φαναρίου. Τόνοι νερού ξεχείλησαν από τον ποταμό Αχέροντα σε διάφορα σημεία πνίγοντας όλο τον κάμπο του Φαναρίου.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι με τις πλημμύρες, καθώς οι καταιγίδες και οι έντονες βροχοπτώσεις, έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

IMG-c1c06254280d8eb223352295458b91be-V

Η άνοδος της στάθμης του ποταμού από τις έντονες βροχοπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα να διακοπεί η διέλευση από και προς το Καναλάκι, ενώ οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής παρέλυσαν από την βροχή που έφτανε μέχρι και το ένα μέτρο εγκλωβίζοντας αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το Fanaripress.gr oι δρόμοι των χωριών έγιναν ένα απέραντο ρέμα, γεμάτοι λάσπες και φερτά υλικά ενώ σταβλικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν.

IMG-0c68dd1f42121af7f771bf9ecc0686d8-V

Οι καταστροφές από την πλημμύρα στην δημοτική ενότητα Φαναρίου αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στην περιοχή κάθε χρόνο δυο και τρεις φορές καταστρέφεται το οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές, εξαιτίας καιρικών φαινομένων.

IMG-6f7111be62d1f1c95a3e0598c5addcac-V

Πάντα η συζήτηση ήταν για την αποκατάσταση των ζημιών και όχι και για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των καταστροφών.

Η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που έχει για το  συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αποσπασματικές  λύσεις που δίνουν κατά καιρούς χωρίς ουσιαστικά αποτέλεσμα.

Να τονίσουμε ότι η απουσία της Περιφέρειας ήταν η αιτία ώστε πολλοί κάτοικοι να ξεσπάσουν για τα αντιπλημμυρικά έργα που έμειναν στις υποσχέσεις,

IMG-b9b4f76f11cdbb3909a22a4fcffb315d-V

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 28-1-2021
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
  ΤΗΛ. 26510- 27390
  26510- 87201 ΠΡΟΣ.: FANARIPRESS
  FAX: 26510 -34047
  EMAIL: press-office@php.gov.gr
  Θέμα: Απάντηση σε ανάρτηση
  Κύριε Διευθυντή
  Αναφορικά με την ανάρτησή σας με τίτλο: «Πλημμύρισε και πάλι το Φανάρι στο Δήμο Πάργας- Στο ίδιο έργο θεατές ξανά οι κάτοικοι», θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
  Η Ήπειρος στο σύνολό της το δίμηνο Δεκεμβρίου 2020- Ιανουαρίου 2021, δοκιμάζεται από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι μόνο στην Πάργα έχουν πέσει τον μεν Δεκέμβριο 315 χιλιοστά νερού (όταν το προηγούμενο εννεάμηνο είχαν πέσει 439 χιλιοστά), τον δε Ιανουάριο μέχρι και την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 341 χιλιοστά. Στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου, από την οποία τροφοδοτείται με νερά ο Αχέροντας το ύψος βροχόπτωσης μόνο τον Ιανουάριο ήταν κατά περίπου 200 χιλιοστά μεγαλύτερο. Όπως αντιλαμβάνεστε, μετά από εκτεταμένη περίοδο χαμηλών βροχοπτώσεων, τα μεγάλα ύψη βροχής προκάλεσαν αναπόφευκτα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την Ήπειρο, στην οποία όμως οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με άλλων περιοχών και αυτό οφείλεται στην έγκαιρη προετοιμασία που είχε γίνει από την Περιφέρεια.
  Όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά τη διετία 2019-2020 έχουν ανατεθεί εργολαβίες για έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, ενώ εκτεταμένοι καθαρισμοί έγιναν και από τα μηχανήματα της Περιφέρειας/Π.Ε. Πρέβεζας. Σε ακραίες καταστάσεις- όπως αυτές που βιώσαμε το τελευταίο δίμηνο από τα μεγάλα ύψη βροχής σε μικρά χρονικά διαστήματα, που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής- είναι αδύνατο να ανταποκριθεί η χωρητικότητα ποταμών και τάφρων για αποσυμφόρηση των όμβριων υδάτων.
  Κατανοούμε τη θέση των κατοίκων και ιδιαίτερα των αγροτών της περιοχής, όμως σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί αδιαφορία και «απουσία» της Περιφέρειας, όταν από την πρώτη στιγμή έχουν διατεθεί μηχανήματα για την αποσυμφόρηση των υδάτων από πλημμυρισμένες περιοχές.
  Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here