spot_img
ΑρχικήΠάργαΠραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η τελετή Αποκαλυπτηρίων προς τιμή των 10 εκτελεσθέντων...

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η τελετή Αποκαλυπτηρίων προς τιμή των 10 εκτελεσθέντων Σταυροχωριτών από τους Γερμανούς και τους Τσάμηδες 3 Σεπτεμβρίου 1943.

Δημοσιεύθηκε:

Η προσπάθεια ανάδειξης της ξεχασμένης αυτής ιστορικής πτυχής του Φαναρίου  ξεκίνησε πριν από 72 χρόνια, κατά το έτος 2015.

Η εμπνεύστρια και η κεντρική πρωταγωνίστρια της ανάδειξης αυτής ιστορικής πτυχής του Φαναρίου  είναι η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κατερίνα Ντάση. Συμπαραστάτες και αρωγοί αυτής της προσπάθειας ήταν ο πρόεδρος της Τ.Κ Σταυροχωρίου ο κ. Βασίλης Κατσούκης και η κ. ¨Ολγα Μπαρκαμπά.

Επί τέσσερα χρόνια κατέβαλαν ιδιαίτερα δύσδκολη προσπάθεια και ανέδειξαν το ξεχασμένο Ολοκαύτωμα του Φαναρίου  που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1943, το οποίο έφερε από τους Γερμανούς τον τίτλο: Εκκαθαριστική επιχείρηση «ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ».

Παρουσία πλήθους κόσμου, (πάνω από  700 άνθρωποι) το Σταυροχώρι τίμησε τους εκτελεσθέντες του στην ομαδική εκτέλεση που έγινε στη θέση Στενούρα στο Καναλάκι, 3 Σεπτεμβρίου 1943 .

Τα ονόματά τους είναι πλέον αναρτημένα στην επιτύμβια στήλη για να θυμίζουν σε όλους τους κατοίκους του Φαναρίου τον ηρωικό θάνατο και την αντίσταση των απλών ανθρώπων που πολέμησαν με την ελληνική γενναία τους ψυχή!

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με  τον χαιρετισμό τους

Ο Αντιδήμαρχος Πάργας κ. Ιωσήφ Σίσκας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης

Ο Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Ο  κ. Βασίλης Μπρακατσούλας.

ΟΙ κεντρικοί ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου  κ. Θωμάς Μπάκας

Και ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ. Αριστομένης Συγγελάκης.

Στην τελετή των Αποκαλυπτηρίων παρέστησαν :

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , ο  κ. Κώστας Μπάρκας

Ο βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας , ο κ. Στέργιος Γιαννάκης

Ο πρώην Υπουργός, ο  κ. Αντώνης Μπέζας

Η επίτιμη Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην ¨Ήπειρο, η κ. Κέρστιν Λωρ.

Η Πρόεδρος του ΘΕΛΩ και πολιτικό  στέλεχος του Μητρώου της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνη συντονισμού του προσβάσιμου τουρισμού για τα ΑΜΕΑ, κ. Κορίνα Λιούτα.

Ο Αντισυνταγματάρχης  της 8ης Μεραρχίας Η[πείρου κ. Χρήστος Νικολαΐδης

Η Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας

Το  Πυροσβεστικό Σώμα Πάργας

Οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, η κ. Ελένη Καρασαββίδου

Πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πάργας.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια σπουδαία και πολύ συγκινητική αναπαράστση, την οποία συμμετείχαν παιδιά και άντρες του Σταυροχωρίου, οι περισσότεροι απόγονοι των θυμάτων, ενώ ράγισαν οι καρδιές όλων όταν η νεαρή Φαναριώτισσα  Μαρκέλα Τριάντη είπε το μοιρολόγι που έγραψε η συγγραφέας του θεατρικού έργου , κ Κατερίνα Ντάση!

Το  Ολοκαύτωμα του Φαναρίου βγήκε από τη λησμονιά και λαμβάνει θέση στο εθνικό μαρτυλολόγιο!

Και όλη αυτή η ανάδειξη χάρη στις προσπάθειες της Φαναριώτισσας  εκπαιδευτικού και συγγραφέα , της Κατερίνας Ντάση.

Αλλά με την ακούραστη επιμονή και αποφαστικότητα των δύο εκλεκτών Σταυροχωριτών, του κ. Βασίλη Κατσούκη και της κ. ¨Ολγας Μπαρκαμπά!

Φέτος αξίζει να τονιστεί ότι τη σκυτάλη την πήραν οι νέοι, και όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος του χωριού  ( αποκλειστικός χρηματοδότης αλλά και βασικός στυλοβάτης των εκδηλώσεων) είναι η απαρχή της ενασχόλησης των νέων με την τοπική ιστορία. Την οποία έδειξαν εμπράκτως με τη συμμετοχή τους.

Όπως ακόμα αξίζει να τονιστεί ότι  οι Σταυροχωρίτες προσφέρθηκαν να συνδράμουν οικονομικά και να καλύψουν ένα μέρος του μεγάλου ποσού  που απαιτήθηκε για την κατασκευή του ιδιαίτερα καλαίσθητου μεγαλόπρεπου Μνημείου.

Οι Συντονιστές της τελετής των Αποκαλυπτηρίων και της αφήγησης του χρονικού της αναπαράστασης της εκτέλεσης ήταν οι νέοι του Φαναρίου:

Ο Παναγιώτης Νάκας, Φιλόλογος

Και ο Κωνσταντίνος Πάνου, φοιτητής.

Το απαύγασμα όλων αυτών των εκδηλώσεων με την ακούραστη προσπάθεια των τριών πρωτεργατών αποτυπώθηκε στις σελίδες του βιβλίου που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Ο τίτλος που φέρει το βιβλίο είναι: « ΣΤΑ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ. ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Σταυροχωρίου , τον κ. Βασίλειο Κατσούκη ( τηλ. : 6983750800), όπου και το χρηματοδότησε για να εκδοθεί αλλά και στον εδοτικό οίκο ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ.

http://www.sizacharopoulos.gr/

https://www.e-shop.gr/sta-kalnterimia-tis-siopis-pigainontas-pros-to-apospasma-p-BKS.0220857

Πρέπει να σας πούμε ότι θα ακολουθήσει συνέντευξη με τους δημιουργούς του συγκεκριμένου βιβλίου και  των εκδηλώσεων που προέβαλαν και καλλιτεχνικά, μέσω της λογοτεχνίας και του θεάτρου, τη μέγιστη αυτή ιστορική σελίδα του Σταυροχωρίου!

Θα ακολουθήσει και παρουσίαση του βιβλίου, όπου θα έχουν την ευκαιρία οι κάτοικοι του Φαναρίου να γνωρίσουν και να μάθουν ακόμα καλύτερα όσα ειπώθηκαν από τους αξιόλογους ομιλητές που έχουν ασχοληθεί με το σχετικό θέμα αλλά και να γίνει γνωστό το Ολοκαύτωμα του Φαναρίου.

cof
rhdr
rhdr
rhdr

 

rhdr
cof
mde
rhdr
rhdr
rhdr

 

 

 

Τελευταία νέα

Θρήνος για το τρίχρονο αγόρι – Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά το φρικτό τροχαίο με τους 3 νεκρούς

Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει τις πρώτες στιγμές μετά το θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε αργά χθες...

Ήπειρος: Τα αγριογούρουνα.. αλωνίζουν σε χωριά και δρόμους!!

ίντεο με αγριογούρουνα να… βολτάρουν στους δρόμους και τις πλατείες χωριών της Ηπείρου, ακόμη...

Κακοκαιρία Elias: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι έως την Πέμπτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, θα προκαλέσει το σύστημα κακοκαιρίας Elias σύμφωνα με το...

Περισσότερα

Κακοκαιρία Elias: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι έως την Πέμπτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, θα προκαλέσει το σύστημα κακοκαιρίας Elias σύμφωνα με το...