ΑρχικήΠάργαΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΥΛΑ ΣΤΗΝ ΧΑΡΥΒΔΗ; Δελτίο Τύπου από τον Σύλλογο Εστίασης Πάργας...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΥΛΑ ΣΤΗΝ ΧΑΡΥΒΔΗ; Δελτίο Τύπου από τον Σύλλογο Εστίασης Πάργας και το Estiasigreece

Δημοσιεύθηκε:

Ενώ απομένουν λίγες μέρες μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου και τα τρία πρώτα κόμματα της επόμενης Βουλής, (δημοσκοπικά ξεπερνούν το 75% της προτίμησης του εκλογικού σώματος), έχουν αποφύγει να πάρουν θέση, σε κρίσιμα ζητήματα εργασιακών σχέσεων για το σύνολο των επιχειρήσεων και ειδικά των επιχειρήσεων εστίασης.

Η φράση «ΜΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ», απουσιάζει εντελώς από τα προγράμματα των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ το κυβερνών κόμμα. υπόσχεται μείωση του μη μισθολογικού κόστους το 2025 κατά 1%. *(επισυνάπτονται τα επίσημα sites των κομμάτων:) https://nd.gr/ekloges-2023 https://www.syriza.gr/upload/SymbolaioAllaghs.pdf https://digitalsociety.gr/programma/.

Την ίδια στιγμή πλειοδοτούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού που θα δώσουν οι επιχειρήσεις. Για την αποφυγή παρερμηνειών η αύξηση στον μισθό των εργαζομένων είναι θεμιτή με πολλαπλά οφέλη για όλους. Σήμερα το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαν το 2019, αφού η αύξηση κατά 20% στον ονομαστικό μισθό ήταν μεγαλύτερη της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνουμε πως η τελευταία μόνο αύξηση του κατώτατου μισθού αύξησε το μη μισθολογικό κόστος κατά 9,6% μεσοσταθμικά. Ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης, ο συνδυασμός της έντασης της εργασίας και η εφαρμογή αναχρονιστικών νόμων σε μια δραστηριότητα 365 ημερών τον χρόνο, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη κόστος.

Αναμένουμε και απ’ τα τρία κόμματα, όπως και απ’ το σύνολο των κομμάτων, να πάρουν επιτέλους θέση συνολικά για τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού.

Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια και με προτάσεις για όρους όπως: Μη μισθολογικό κόστος Ψηφιακή κάρτα εργασίας Συλλογικές συμβάσεις εργασίας Τεκμαρτά ημερομίσθια Εισφορές για Δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα Επίδομα αδείας Ειδικότητα επισιτισμού Είναι αδιανόητο να οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 2030 με πρακτικές περασμένων δεκαετιών, μη εστιάζοντας στις σύγχρονες ανάγκες.

Τελευταία νέα

Νέα Διανομή Τροφίμων στους Δήμους Πρέβεζας, Πάργας, και Ζηρού.

Νέα διανομή τροφίμων θα πραγματοποιηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας στις 7-9 Ιουνίου 2023...

Ιωάννινα: Συνελήφθη οδηγός αυτοκινήτου καθώς και 5 παράτυποι μετανάστες

Συνελήφθη σε περιοχή των Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία...

Στον κατάλογο της UNESCO τα μολύβδινα ελάσματα από το Ιερό και το Μαντείο του Δία και της Διώνης στη Δωδώνη

Την ένταξη των μολύβδινων χρηστήριων πινάκιων από το Ιερό και το Μαντείο του Δία...

Φυλάκιση 13 ετών στον 43χρονο που σκότωσε τη μητέρα του με ξύλινες τάβλες

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στο Ηράκλειο για τον 43χρονο που δολοφόνησε τη...

Περισσότερα

Ιωάννινα: Συνελήφθη οδηγός αυτοκινήτου καθώς και 5 παράτυποι μετανάστες

Συνελήφθη σε περιοχή των Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία...