Σήμερα 3 Σεπτεμβρίου εψάλη τρισάγιο προς τιμή των 10 εκτελεσθέντων Σταυροχωριτών το 1943 από τους Γερμανούς και Τσάμηδες.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Πάργας κ. Νίκος Ζαχαριάς και η Αντιδήμαρχος Κ. Φρόσω Κοντοδήμα.

Ο Πρόεδρος της τ. Κ Σταυροχωρίου κ Ευάγγελος Χρήστου ήταν ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης που η συγκίνηση του ήταν έκδηλη αφού ένας από τους εκτελεσθέντες ήταν ο πατέρας του.

Η σημερινή λιτή αυτή τελετή στο μνημείο που ανεγέρθη πέρυσι 10 Αυγούστου 2018 δεν θύμιζε σε τίποτα τις μεγάλες εκδηλώσεις που στήθηκαν επί τέσσερα χρόνια και που συνετέλεσαν στην ανάδειξη της μεγάλης σελίδας της τοπικής ιστορίας του Φαναρίου.

Πρέπει να αναγνωριστεί η τεράστια συμβολή του πρώην Προέδρου του Σταυροχωρίου κ. Βασίλη Κατσούκη που ήταν ο στυλοβάτης των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία από την κεντρική πρωταγωνίστρια την κ. Κατερίνα Ντάση.

Το Σταυροχώρι εξαιτίας των δύο αυτών ανθρώπων μπήκε στα Ολοκαυτώματα της Ελλάδας που ζητά την ολοκλήρωση με την κατάθεση του φακέλου, ώστε και επίσημα να αναγνωριστεί από την ελληνική Πολιτεία ως μαρτυρικός τόπος.

Αποτελεί μέλημα λοιπόν της νέας Δημοτικής Αρχής η ολόκληρωση αυτής της σπουδαίας προσπάθειας που έγινε από την Κατερίνα Ντάση και τον Βασίλη Κατσούκη.

Πρέπει να τονιστεί και η μεγάλη συμβολή των κατοίκων του Σταυροχωρίου με την οικονομική στήριξη τους για την ανέγερση του μεγαλόπρεπου μνημείου που κοσμεί την πλατεία Σταυροχωρίου.

Ευχαριστούμε τον Λάζαρο Σπυρίδωνος για τις φωτογραφίες και το βίντεο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ