Μια χελώνα καρέτα – καρέτα επέλεξε να γεννήσει στην παραλία της Κερέντζας Βαλανιδορράχης.

Την φωλιά την βρήκε ο “Καπετάν Σταύρος” κάτοικος της περιοχής οπου και ειδοποίησε τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Βαλανιδορράχης κ. Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου μαζι με τα μέλη του τοπικού Συμβουλίου μετέβησαν στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό φωλιάς ωοτοκίας της  θαλάσσιας χελώνας καρέτα.

Προκειμένου να ληφθούν τα σωστά μέτρα για την προστασία της φωλιάς, το τοπικό Συμβούλιο της Βαλανιδορράχης με την συνεργασία του Δήμου Πάργα και την καθοδήγηση του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας, τοποθέτησαν στηρίγματα γύρω από τον αυγοθάλαμο, περίφραξη και κορδέλα σήμανσης ώστε να προστατευτεί από τυχόν εκσκαφή ή/και λεηλασία.

Άμεσα τοποθετήθηκε και πινακίδα στο σημείο προς ενημέρωση των λουόμενων για την παρουσία της φωλιάς στην παραλία.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαλανιδορράχης κ. Δημητρίου σε δήλωσή του στο Fanaripress.gr τονίζει:

Το ζήτημα είναι να μείνει απείραχτη η φωλιά ώστε να γίνει χωρίς προβλήματα η εκκόλαψη των νεοσσών. Η ενόχληση της φωλιάς με οποιοδήποτε τρόπο (εκσκαφή, θήρευση, ποδοπάτημα κ.α.), θόρυβος και ακατάλληλες καιρικές συνθήκες μπορούν να διαταράξουν την εξέλιξης της διαδικασίας επώασης των αυγών, επιφέροντας στην καλύτερη των περιπτώσεων καθυστέρηση εξόδου των νεοσσών στη θάλασσα, ενώ στη χειρότερη περίπτωση δε θα εξέλθουν του θαλάμου. Στόχος είναι να γίνει κοινά αντιληπτό και αποδεκτό πως η χελώνα Caretta caretta όχι μόνον μπορεί και πρέπει να συνυπάρξει με τον τουρισμό αλλά δύναται ν’ αποτελέσει και έναν από τους λόγους προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού.

Ο Φορέας Διαχείρισης υπενθυμίζει στους πολίτες:

1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εκσκαφή της φωλιάς, η απομάκρυνση των αυγών από τον αυγοθάλαμο και η παραμονή τους στην ακτή χωρίς σκίαση, καθώς και το άγγιγμα τους με γυμνά χέρια

2. Αποφύγετε να κινείστε περιμετρικά της φωλιάς, καθώς οι κραδασμοί από τα ποδοπατήματα μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη έξοδο των νεοσσών.
Παρατηρείστε από απόσταση.

3. Αποφύγετε τη χρήση βαρεών οχημάτων στην ακτή.

4. Αποφύγετε τη πιθανή ρίψη νερού στη φωλιά, σε περίπτωση που βρίσκεται πλησίον βρύσης /ντουζιέρας.

5. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε περίπτωση εξόδου θηλυκής χελώνας με σκοπό την ωοτοκία, παραμείνετε σε απόσταση ασφαλείας και μην κάνετε θόρυβο. Παρατηρείστε από απόσταση.

6. Μην τοποθετείτε εξοπλισμό θαλάσσης (ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ.) κοντά στη φωλιά.

Όσον αφορά στο καθεστώς προστασίας της, η θαλάσσια χελώνα καρέτα (Caretta caretta) συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης και προστατεύεται και από τα Π.Δ. 617/1980 και 67/1981. Η IUCN (Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης) έχει χαρακτηρίσει έξι (6) από τα επτά (7) είδη θαλάσσιων χελωνών ως κινδυνεύοντα ή κρισίμως κινδυνεύοντα. Η καρέτα καρέτα συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο για τα Αμφίβια και τα Ερπετά της IUCN ως  Τρωτό, με μειούμενο πληθυσμό, ενώ στο Κόκκινο Βιβλίο για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως Κινδυνεύον.

Η θαλάσσια χελώνα έχει χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής. Τα θηλυκά γεννούν κατά μέσο όρο 120 περίπου αυγά και στη συνέχεια δεν ξανα-ωοτοκούν για δύο έως τρία χρόνια. Ωριμάζει μετά τα 25-35 έτη (περίπου 50-75 εκ. μήκους χελύου) και έχει διάρκεια ζωής 47–67 έτη. Για αυτούς τους λόγους αποτελεί ένα σημαντικό είδος που χρήζει προστασίας.

Η μεγαλύτερη απειλή για τη θαλάσσια χελώνα είναι η απώλεια ενδιαιτημάτων για την κατασκευή της φωλιάς της λόγω της παράκτιας ανάπτυξης, της θήρευσης των νεοσσών και των ανθρώπινων οχλήσεων (όπως ο παράκτιος φωτισμός και η οικιστική ανάπτυξη) που προκαλούν αποπροσανατολισμό των νεοσσών κατά την έξοδό τους προς την θάλασσα.

H θαλάσσια χελώνα καρέτα (caretta caretta) εμφανίστηκε στη γη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη μας.

Eίναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Eλλάδα, όπου βρίσκονται οι πιο σημαντικοί βιότοποί της στη Mεσόγειο.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η υποβάθμιση και η καταστροφή του βιότοπου εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση των πληθυσμών της. Για πρώτη φορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια, η καρέτα απειλείται με εξαφάνιση.

H καρέτα είναι ερπετό που έχει προσαρμοστεί βιολογικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Eξαρτάται όμως απόλυτα από τη στεριά για τη διαιώνισή της, αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος, με την ωοτοκία, την εκκόλαψη και την επακόλουθη είσοδο των νεοσσών στη θάλασσα.

Όπως και τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, η καρέτα αναπνέει με πνεύμονες. Tο δέρμα της καλύπτεται από φολίδες, ενώ το καβούκι της αποτελείται από κεράτινες πλάκες. H μεσογειακή καρέτα ζυγίζει περίπου 90 κιλά και το μήκος της φτάνει το ένα μέτρο. Tρέφεται με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα -ιδιαίτερη είναι η προτίμησή της στις τσούχτρες.

Oι θηλυκές Caretta caretta αφού ωριμάσουν σεξουαλικά σε ηλικία περίπου 30 ετών, επιστρέφουν κάθε δύο χρόνια στον τόπο, όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αβγά τους. –προτιμούν τις αμμώδεις παραλίες με ήπιες κλίσεις και χωρίς εμπόδια, όπου η άμμος έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά υφής και μεγέθους και πληροί τις προϋποθέσεις θερμοκρασίας και υγρασίας, που είναι απαραίτητες για την επώαση.

Γεννάνε τους καλοκαιρινούς μήνες βγαίνοντας δύο ως τέσσερις φορές στην παραλία αργά το βράδυ.

H εκκόλαψη διαρκεί δύο μήνες. Oι νεοσσοί μόλις εκκολαφθούν, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς την θάλασσα.

Aυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί βοηθά τα χελωνάκια να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα.

Oι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολλους φυσικούς εχθρούς -καβούρια, γλάρους και ψάρια- και η θνησιμότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Yπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα.

Aπειλές
H υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων, όπου αναπαράγεται η καρέτα, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. Kύρια αιτία για την αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα των ακτών αποτελεί η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, που συνεπάγεται δραστική συρρίκνωση των διαθέσιμων παραλιών ωοτοκίας της χελώνας.

O θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές Caretta caretta, τα φώτα αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ωοτοκία και την εκκόλαψη.

Σημαντικές απειλές αποτελούν επίσης η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων -κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται- και η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια.
Iδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακκούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.

Tέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη, που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας.
–άντως, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, αυτή η τελευταία απειλή τείνει πλέον να μειωθεί σημαντικά

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here