Με συνθήκες καλοκαιριού ξεκίνησε η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στην περιοχή της Πρέβεζας.

Η παρατεταμένη καλοκαιρία ωστόσο έχει προκαλέσει έντονη εμφάνιση δάκου στα ελαιόδεντρα, πρόβλημα, που απασχολεί φέτος ολόκληρη την Ελλάδα.

Στον πολλαπλασιασμό του δάκου συνέβαλλε και η παρατεταμένη ανομβρία, αφού τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος κύλησαν χωρίς βροχοπτώσεις.

Η παραγωγή αναμένεται να είναι ίδια – ίσως και λίγο μικρότερη -από πέρσι (όπου επίσης καταγράφηκε πρόβλημα ανομβρίας)- και να κυμανθεί γύρω στους 4 με 5.000 τόνους.

Η ελαιοκομία στην Ήπειρο έχει παράδοση 3 αιώνων καθώς η κυρίαρχη ποικιλία (Λιανολιά Κέρκυρας ή Πρέβεζας, ιταλικής προέλευσης) εγκαταστάθηκε επί ενετικής κτήσης της Πρέβεζας και της Πάργας.

Κάποιοι από τους ελαιώνες αυτούς διασώζονται ακόμα και έχουν ιστορική και καλλωπιστική αξία.

Η παραπάνω ποικιλία είναι μαζί με την Κορωνέϊκη από τις κορυφαίες ελαιοποιήσιμες της χώρας και δίνει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, όταν ο καρπός συγκομίζεται από το δέντρο.

Είναι καλά προσαρμοσμένη στις εδαφοκλιματικές συνθήκες με το υψηλό βροχομετρικό ύψος και δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα.

Σήμερα σε μια έκταση 304.000 στρεμμάτων καλλιεργούνται σχεδόν 2.000.000 δέντρα ελαιοποιήσιμων ποικιλιών κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και 1.250.000 δένδρα βρώσιμης ποικιλίας κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ