Η τελευταία άδεια για εγκατάσταση καλλιέργειας φαρµακευτικής κάνναβης και παραγωγής προϊόντων αφορά σε µονάδα που πρόκειται να δηµιουργηθεί στον Ωρωπό Πρέβεζας.

Σύµφωνα µε το ΦΕΚ, η έγκριση εγκατάστασης είναι για πέντε χρόνια και η άδεια δίνεται στην εταιρεία GReenCann Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Η θερµοκηπιακή µονάδα θα είναι έκτασης 11 στρεµµάτων και θα αναπτυχθεί σε ένα αγροτεµάχιο συνολικής έκτασης περίπου 42 στρεµµάτων, στη θέση Τζούµτζα της δηµοτικής ενότητας Λούρου, στον ∆ήµο Πρέβεζας.

Η επένδυση θα φτάσει τα 15 εκατοµµύρια ευρώ και θα δηµιουργήσει περισσότερες από 50 άµεσες µόνιµες θέσεις εργασίας. Η GReenCann είναι 100% ελληνική εταιρεία του φαρµακευτικού κλάδου και µία από τις πρώτες που υπέβαλε αίτηση και έλαβε τη συγκεκριµένη άδεια στην Ελλάδα. Στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών σκευασµάτων που θα συνεισφέρουν στην αντιµετώπιση ασθενειών και στην προαγωγή της υγείας.

Σύµφωνα µε την εταιρεία, «για την ανάπτυξη της επένδυσης η GReenCann χρησιµοποιεί τεχνολογία αιχµής, όπως η τεχνολογία της Dutch Green Houses, της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής θερµοκηπίων, που είναι πρωτοπόρος στον τοµέα της φέρνοντας ουσιαστικά τη µακραίωνη ολλανδική παράδοση στην κατασκευή θερµοκηπίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Για την προστασία του περιβάλλοντος έχει ληφθεί κάθε απαραίτητο µέτρο. Η σύγχρονης µορφής καλλιέργεια έχει χαµηλές απαιτήσεις σε νερό, το οποίο θα συµβάλει στη βιοποικιλότητα της περιοχής, ενώ αντίστοιχα, έχοντας προβλέψει πρώτιστα για την προστασία και την καθηµερινότητα των πολιτών, η επένδυση είναι ιδιαίτερα χαµηλής όχλησης».

Ο φάκελος
Η εταιρεία είχε δείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της µονάδας φαρµακευτικής κάνναβης από τον περασµένο χρόνο, ενώ την περιοχή είχαν επισκεφθεί και Ολλανδοί ειδικοί. Ο φάκελος άρχισε να εξετάζεται από τον περασµένο Ιανουάριο και πριν από λίγες µέρες δόθηκε η άδεια και βγήκε το σχετικό ΦΕΚ. Τοπικοί παράγοντες τόνισαν στο «Εθνος της Κυριακής» πως πρόκειται για µία από τις µεγαλύτερες και σηµαντικότερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει στον Νοµό Πρέβεζας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «πρόκειται για µία µεγάλου µεγέθους επένδυση, αφού µιλάµε για µία ολοκληρωµένη µονάδα καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τελικού προϊόντος, ενώ οι προδιαγραφές ασφαλείας, εκτός από την περίφραξη, περιλαµβάνουν 24ωρη υποχρεωτική φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, πλήρη ηλεκτροφωτισµό για τη νύχτα, εξελιγµένο σύστηµα συναγερµού κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουµε ότι µόνο τα παράβολα για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας έχουν ένα κόστος 20.000 ευρώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here