Το Αιγαίο θα αποκτήσει τρομερή σημασία σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης Ρωσίας-Ουκρανίας
Μετά την πρόβλεψη ρωσικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολιτικών της Μόσχας σχετικά με την πιθανή αναγνώριση των ρωσόφωνων δημοκρατιών, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε σημαντική δραστηριότητα στην Μαύρη θάλασσα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην Μόσχα.

Περισσότεροι από 20 αμερικανικά μαχητικά F-16 και F-15 έχουν μετασταθμεύσει στην Πολωνία από βρετανικά αεροδρόμια,ενώ δύο αντιτορπιλικά των ΗΠΑ, το USS Donald Cook και το USS Roosevelt κινούνται ήδη στο Αιγαίο με κατεύθυνση προς την Μαύρη Θάλασσα.

Η  Βρετανία θα στείλει δύο πολεμικά πλοία στην ίδια περιοχή σε λίγες ημέρες, ενώ η διοίκηση πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) εξέδωσε ειδική ειδοποίηση που προειδοποιεί τα πολιτικά αεροσκάφη να προσέχουν ιδιαίτερα όταν πετούν κοντά σε Ρωσία-Ουκρανία, καθώς και πάνω από την Κριμαία.

“Αυτές οι προειδοποιήσεις, φυσικά, δεν ισχύουν για αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη αναγνώρισης και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), τα οποία βρίσκονται στον εναέριο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε μέρα πάνω από τη ζώνη σύγκρουσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, καθώς και κοντά στην Κριμαία και στην επικράτεια του Κρασνοντάρ της Ρωσίας.

Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά τώρα βρίσκονται στο βόρειο Αιγαίο και συμμετέχουν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ Rammstein Dust II 21”, αναφέρει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Γιούρι Νετκάτσεφ.

Για να υποστηρίξουν όμως στρατιωτικά την Ουκρανία, τα αμερικανικά αντιτορπιλικά δεν χρειάζεται να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτά τα πλοία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους RGM-109E Tomahawk Block IV, τύπου Κρουζ με εμβέλεια 2.400 χλμ. οι οποίοι είναι ικανοί να διασχίσουν ολόκληρη την Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία για να χτυπήσουν στο Ντονέτσκ”, δηλώνει ο ίδιος.

Ο ειδικός πιστεύει ότι επίσης η παρουσία βρετανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα θα είναι πολύ επικίνδυνη.

«Σε τελική ανάλυση, θα αποσταλεί εκεί ένα αντιτορπιλικό και μια φρεγάτα μαζί με ένα υποβρύχιο. Το βρετανικό αεροπλανοφόρο Βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα μπορέσει να εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην πραγματικότητα όμως μπορεί να υποστηρίξει τα βρετανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη F-35B Lightning και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Merlin (από το Αιγαίο)», σημείωσε ο ειδικός.

Ο Νετκάτσεφ, τόνισε ότι κρίνοντας από τις επίσημες εκθέσεις του ρωσικού ΥΠΑΜ, “οι ασκήσεις της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στα ύδατα της Κριμαίας και του Αζόφ, έχουν ‘τελειώσει, αλλά ο ρωσικός στόλος όμως δεν βιάζεται να φύγει από την περιοχή”.

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία ολοκλήρωσε τις ασκήσεις της στην Μαύρη θάλασσα. Η συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων και ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή Αζόφ-Μαύρης Θάλασσας θα συνεχιστεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το χειμώνα», δήλωσε ο έτερος  στρατιωτικός εμπειρογνώμονας συνταγματάρχης Νικολάι Σουλγκίν.

Κατά τη γνώμη του, το ΝΑΤΟ έχει συγκεντρώσει ήδη ισχυρότατες δυνάμεις σε αυτήν την περιοχή, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην Μόσχα.

Με λίγα και απλά λόγια, οι ειδικοί μας δηλώνουν ξεκάθαρα ότι, το Βόρειο Αιγαίο, σε ένα σενάριο ραγδαίας αναβάθμισης των εντάσεων στην Α.Ουκρανία και την Κριμαία, θα διαδραματίσει τρομερά σοβαρότατο ρόλο, δεδομένης και της συνθήκης του Μοντρέ και των περιορισμών στα Στενά του Βοσπόρου.

ΝΑΤΟ και Ρωσία προετοιμάζονται για ένα ισχυρότατο μπραντεφέρ στην περιοχή μας, ενώ οι Τούρκοι σχεδιάζουν τον επόμενο μήνα πιθανότατα έρευνες στην Α.Μεσόγειο, δημιουργώντας μια πραγματικά “καυτή” περιοχή σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

pentapostagma.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here