Το νερό… νεράκι έχουν πει στην Πέρδικα Θεσπρωτίας που αντιμετωπίζει διαχρονικό πρόβλημα με το δίκτυο ύδρευσής της.

Οι 2.000 κάτοικοι και επιχειρήσεις του τουριστικού προορισμού που ανήκει στον δήμο Ηγουμενίτσας παρέμειναν τον περασμένο μήνα για τουλάχιστον 15 μέρες χωρίς νερό, με τις προσωρινές λύσεις που δίνει η τοπική εταιρεία ύδρευσης να μην αρκούν.

Το πρόβλημα έγκειται στο πεπαλαιωμένο δίκτυο με τα άλατα (πετρώματα-ιζήματα) που καταστρέφουν τις σωληνώσεις και με τους κατοίκους να ακούν εδώ και χρόνια για μελέτες και λύσεις που δεν υλοποιούνται στην πράξη.

Για πολλοστή φορά, έστειλαν στον Δήμο Ηγουμενίτσας ψήφισμα διαμαρτυρίας, αλλά, όπως υποστηρίζουν, οι αρμόδιοι συνεχίζουν να κωφεύουν κι έτσι σκέφτονται να κινηθούν νομικά απέναντι στη Δημόσια Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (ΔΕΥΑΗ).

Η Ελένη Γκόγκου, κάτοικος της Πέρδικας εδώ και 20 χρόνια, καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ότι αυτή τη φορά έμεινε για 18 μέρες χωρίς νερό, ενώ μεγάλα διαστήματα χωρίς νερό είχε μείνει και όλα τα προηγούμενα χρόνια από το 2014 και μετά, με το πρόβλημα ολοένα και να εντείνεται.

«Αυτή τη στιγμή σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης δεν έχουμε νερό. Δεν μπορούμε να κάνουμε ντους, να πλύνουμε τα ρούχα μας. Εχουμε γυρίσει σε εποχές που παίρνουμε νερό σε παραδοσιακές βρύσες έξω από το χωριό», μας λέει χαρακτηριστικά.

Το απαρχαιωμένο σύστημα υδροδότησης, καθώς και η ελλιπής συντήρησή του, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς νερό για μεγάλο διάστημα που ξεπερνά τις δέκα συνεχόμενες ημέρες και σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τον ένα μήνα, σε αυτή τη συγκυρία, διαβάζουμε επίσης στο κείμενο διαμαρτυρίας των κατοίκων.

Ακόμα πιο εξοργιστικό θεωρούν το ότι, ενώ δεν έχουν νερό, αφού το δίκτυο δεν αναβαθμίζεται και ενίοτε δεν αποκαθίσταται έγκαιρα, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας αποστέλλει κανονικά τους λογαριασμούς της και απαιτεί να εισπράξει το ποσό για την κατανάλωση του νερού και τη συντήρηση του δικτύου.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 εγκρίθηκε από τη ΔΕΥΑΗ έργο για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Πέρδικας ύψους 90.000 ευρώ, το οποίο διαβάζουμε στη «Διαύγεια» ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στις 23 Απριλίου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο, Γιάννης Γόγολος, έκανε δημόσια έκκληση προς τον δήμαρχο να δώσει άμεση λύση στο θέμα της ύδρευσης στην Πέρδικα ειδικά και ενόψει τουριστικής περιόδου.

Το χωριό επισκέφθηκαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, ώστε να διαπιστώσουν από μόνοι τους τα σοβαρά προβλήματα.

Το ζήτημα τέθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, με τον δήμαρχο, Γιάννη Λώλο να αναφέρει ότι η επίλυση αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο, ενώ δεσμεύτηκε ότι από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here